Tasiemiec

tasiemiec_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Diagnoza

Tytuł:Diagnoza
Autor:JUrek
8.9.2011, 11:37
Ostatnio strasznie chudnę a nie mam stresującej pracy, nie odchudzam się i nie wiem co się dzieje. Kolega nastraszył mnie,że mogę mieć tasiemca. Powiedźcie mi proszę po czym można poznać, że ma się tasiemca?

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co lepiej lata: szybowiec czy kowadło?

tasiemiec_ciekawostki

Ciekawostki

Glistnica
Glistnica jest chorobą pasożytniczą, powstającą na skutek osiedlenia się w organizmie glisty ludzkiej. Pasożyt ten jest nicieniem o największych rozmiarach, bytujący w jelicie cienkim człowieka, sięgający 20 - 40 cm długości.

Czy wiesz, że...

Malaria to groźna choroba zakaźna, od niepamiętnych czasów atakująca turystów i podróżników w ciepłych krajach. Zapadają na nią także mieszkańcy gorących państw. Szacuje się, że zachorowalność miejscowych wynosi ok . 300 mln osób, natomiast rocznie 10 tys osób dostaje malarii po powrocie z urlopu do własnego kraju.

Polecamy

Toksoplazmoza
Toxoplasma gondii może upolować swoją ofiarę na szereg różnych sposobów. Najbardziej popularnym kanałem zakaźnym jest droga pokarmowa. Nie tylko wyżej wspomniane surowe bądź niedogotowane mięso może być przyczyną zachorowania.

Archiwum

Metamizol należy do grupy pochodnych pirazolonu, działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowo i nie posiada komponenty przeciwzapalnej. Pomimo że lek dostępny jest od 1922 r. jego mechanizm działania nie jest do końca poznany. Zakłada się, że polega na hamowaniu aktywności COX w OUN, co z kolei powoduje zahamowanie syntezy prostaglandyn. Metamizol łatwo rozpuszcza się w wodzie. Ma stosunkowo słabe działanie przeciwzapalne, a silne przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.