| Tytuł: | jak wykryć tasiemca |
| Autor: | Romek32 31.8.2011, 13:10 |
| Od pewnego czasu obserwuję u siebie objawy książkowe tasiemca często mnie mdli, bardzo dużo jem i w ogóle nie tyję, jestem ospały i blady. Powiedzcie jak wykryć, że faktycznie mam tasiemca, są jakieś testy czy co. A jeśli lekarz to rodzinny czy gastrolog? | |

Glistnica
Glistnica jest chorobą pasożytniczą, powstającą na skutek osiedlenia się w organizmie glisty ludzkiej. Pasożyt ten jest nicieniem o największych rozmiarach, bytujący w jelicie cienkim człowieka, sięgający 20 - 40 cm długości.
Malaria to groźna choroba zakaźna, od niepamiętnych czasów atakująca turystów i podróżników w ciepłych krajach. Zapadają na nią także mieszkańcy gorących państw. Szacuje się, że zachorowalność miejscowych wynosi ok . 300 mln osób, natomiast rocznie 10 tys osób dostaje malarii po powrocie z urlopu do własnego kraju.
Toksoplazmoza
Toxoplasma gondii może upolować swoją ofiarę na szereg różnych sposobów. Najbardziej popularnym kanałem zakaźnym jest droga pokarmowa. Nie tylko wyżej wspomniane surowe bądź niedogotowane mięso może być przyczyną zachorowania.