Tasiemiec

tasiemiec_wiem_o_zdrowiu

Forum -> bol zolodka , tasiemiec?

Tytuł:bol zolodka , tasiemiec?
Autor:rafał
17.2.2011, 10:31
Witam, mam taki problem po jedzeniu bardzo często boli mnie brzuch, a gdy zjem sporo to mam uczucie w brzuchu jak bym w ogóle się nie najadł i co chwile chce jeść. Mam wrażenie jakby mój żołądek nie miał końca. Nie mam żadnych objawów poza bólem żołądka po jedzeniu .. jestem dość chudy ważę tylko 63kg , często jem nieumyte owoce itp , czy to może być tasiemiec? Bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję

Autor:franek
17.2.2011, 15:18
Opisane przez ciebie objawy niekonieczne wskazuja na ze masz tasiemca. Tasiemiec chociazby nie strawilby odrazu wszystkiego co zjesz! Pozostale objawy tasiemczycy to: niedokrwistość, uczucie ogólnego osłabienia, biegunka lub zaparcia, nadmierna pobudliwość albo apatia, pobolewanie i zawroty głowy, utrata apetytu, nudności, chudnięcie. Moga one wystepowac lub nie. Najlepiej zglos sie do lekarza po skierowanie na badanie kalu, gdzie z masy kalowej moga zostac wyodrebnione czlony tasiemca lub jego larwy. Tasiemczyca jest niebezpieczna choroba i nie nalezy bagatelizowac nawet jej podejrzenia!

Autor:witek
18.2.2011, 09:25
czesc wam ja tez mam podobne objawy co ty ale jeszcze dodatkowo dochodzi temperatura co na to wszystko brac do jakiego lekarza isc??

Autor:wojtek
18.2.2011, 14:06
na pewno musisz iść do lekarza i się przebadać a na gorączkę to polecam Pyralginę ona szybko zadziała pozdrawiam

Autor:leszek
21.2.2011, 08:33
tutaj się zgadzam z przedmówcą i koniecznie idź do lekarza i zrób sobie badania

Autor:rafał
21.2.2011, 13:23
Dziękuje wszystkim za porady już zapisałem się do lekarza na przyszły tydzień

Autor:
9.5.2011, 15:57
zjadłem śledzia z puszki, po skończeniu zauważyłem w puszce male kuleczki mające 1 mm średnicy, czy mogą to być jaja tasiemca lub innego pasożyta? Czy raczej ikra śledzia która się zawieruszyła?

Autor:anka
16.5.2011, 19:31
mam ten sam problem jadłam dzisiaj śledzia z puszki i zauważyłąm pełno małych jajeczek brązowych... co to mogło być? do jakiego lekarza mam sie udać???

Autor:janusz
26.5.2011, 23:07
te kulki to moglbyc kawalki kregoslupa ryby a nie jajka

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest kwadratowe: koło czy kwadrat?

tasiemiec_ciekawostki

Ciekawostki

Glistnica
Glistnica jest chorobą pasożytniczą, powstającą na skutek osiedlenia się w organizmie glisty ludzkiej. Pasożyt ten jest nicieniem o największych rozmiarach, bytujący w jelicie cienkim człowieka, sięgający 20 - 40 cm długości.

Czy wiesz, że...

Malaria to groźna choroba zakaźna, od niepamiętnych czasów atakująca turystów i podróżników w ciepłych krajach. Zapadają na nią także mieszkańcy gorących państw. Szacuje się, że zachorowalność miejscowych wynosi ok . 300 mln osób, natomiast rocznie 10 tys osób dostaje malarii po powrocie z urlopu do własnego kraju.

Polecamy

Toksoplazmoza
Toxoplasma gondii może upolować swoją ofiarę na szereg różnych sposobów. Najbardziej popularnym kanałem zakaźnym jest droga pokarmowa. Nie tylko wyżej wspomniane surowe bądź niedogotowane mięso może być przyczyną zachorowania.

Archiwum

Metamizol należy do grupy pochodnych pirazolonu, działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowo i nie posiada komponenty przeciwzapalnej. Pomimo że lek dostępny jest od 1922 r. jego mechanizm działania nie jest do końca poznany. Zakłada się, że polega na hamowaniu aktywności COX w OUN, co z kolei powoduje zahamowanie syntezy prostaglandyn. Metamizol łatwo rozpuszcza się w wodzie. Ma stosunkowo słabe działanie przeciwzapalne, a silne przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.